СУРДОЛОШКА СЕКЦИЈА

Сурдолошка секција Друштва дефектолога Србије

Драге колеге, чланови Друштва дефектолога Србије и Сурдолошке секције, добро дошли на нашу страницу. Позивамо вас да са нама делите информације и да пружите ваш допринос кроз давање предлога за унапређивање и афирмацију наше струке.

Друштво дефектолога Србије је кровно републичко удружење дефектолога Србије. Друштво дефектолога Србије чини шест секција, а једна од секција је сурдолошка секција. Председник сурдолошке секције учествује у руковођењу као члан Управног одбора ДДС.

Програмски циљеви и задаци сурдолошке секције су постављени у складу са циљевима и задацима Друштва дефектолога Србије. Ужи циљеви и задаци секције су базирани на афирмацији сурдолошке струке и активностима на унапређењу свеукупне друштвене бриге о деци са оштећењем слуха и другим сметњама у развоју. Сурдолошка секција остварује сарадњу са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију, а посебно са катедром за сурдологију, са Медицинским факултетом у Новом Саду, са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, са удружењима глувих и наглувих, удружењима родитеља, са невладиним организацијама, са школама за образовање деце са сметњама у развоју и инвалидитетом... Отворени смо за сваку врсту сарадње са појединцима и организацијама.

Председник Сурдолошке секције Друштва дефектолога Србије

др Стеван Несторов

e- mail: surdologija@defektolozisrbije.orgИнформације и вести

Одржани "Дани дефектолога 2019."

Поштовани,

редовни годишњи струковни сусрети дефектолога / специјалних едукатора и рехабилитатора Србије , чији је централни део била Стручно -научна конференција са међународним учешћем - "Дани дефектолога 2019" , одржани су од 21-24.02.2019. у конгресном центру хотела "Златибор-Мона" на Златибору. Организатори су традиционално били Друштво дефектолога Србије и Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду. Уз присуство преко 400 учесника, током 12 сесија, презентовано је више од 170 стручних и научних радова (осим усмених презентација и више од 30 видео приказа примера добре праксе, преко 50 постера, 7 радионица).

Током церемоније отварања Конференције потписан је Протокол о сарадњи регионалних струковних организација : Савеза едукацијских рехабилитатора Хрватске, Савеза дефектолога Македоније, Друштва рехабилитацијских педагога Словеније, Удружења едукатора - рехабилитатора у Кантону Сарајево "СТОЛ" БИХ, Удружења специјалних едукатора - рехабилитатора Републике Српске и Друштва дефектолога Србије. Протокол ће ускоро бити презентован у делу "ДОКУМЕНТИ" на сајту Друштва дефектолога Србије. Уручена су традиционално и признања Фонда "Проф. Миодраг В. Матић" за 2018. годину.

Трећег дана Конференције одржана је Трибина Развојног центра Друштва, када је приказан Акциони план Радне групе Министарства за трансформацију школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом као и искуства на ту тему из Хрватске и Црне Горе. Током Конференције реализована је и изложба асистивне технологије, опреме, дидактичких средстава и уџбеника.

Нашим драгим гостима из иностранства захваљујемо на пријатељству и што су нас почаствовали својим присуством. Свим присутнима на Конференцији захваљујемо на учешћу.

Заказујемо Дане дефектолога 2020.
Срдачан поздрав!

ДРУШТВО ДЕФЕКТОЛОГА СРБИЈЕ