СЕКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И ТРЕТМАН ПОРЕМЕЋАЈА ПОНАШАЊА

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања постоји од оснивања Друштва дефектолога Србије.

Примарни назив, Секција за превенцију и ресоцијализацију био је усклађен са називом образовног прифила на студијама Дефектолошког факултета, док је са променом назива образовног профила и сам назив Секције промењен.

Стручни рад Секције реализован је годинама уназад на различите начине; путем састанака на локалном и нивоу окружних организација, путем ангажовања повереника, окупљања и сусрета на годишњем скупу Дани дефектолога, у оквиру студијских путовања.

Секција за превенцију окупља специјалне педагоге запослене у системима образовања, здравствене и социјалне заштите, правосуђа, локалним управама те у приватном сектору.

Визија Секције за превенцију јесте континуирано и одмерено деловање, популаризација стручног профила и стручних и професионалних капацитета стручњака из области специјалне (социјалне) педагогије у домену стручне јавности, те актуализација стручних могућности специјалних педагога у индивидуалном, групном и системском превентивном и корективном раду са децом, младима и одраслима – са и без поремећаја у понашању.

Сви дипломирани специјални педагози који су вољни да се укључе у рад Секције, могу то учинити на више начина:
- изношењем предлога за унапређење позиција стручног профила у различитим секторима,
- понудом конкретних идеја и предлога,
- активном партиципацијом у промоцији стручног профила,
- предлозима и учешћем у организацији стручних едукација (акредитованих и неакредитованих),
- организацијом и реализацијом стручних посета установама у земљи и региону,
- организацијом и реализацијом студијских путовања,
- писањем и објављивањем чланака о активностима из домена стручног и практичног рада – утицањем на друштвену свест и јавно мњење,
- партиципацијом у понуђеним активностима у складу са својим интересовањима, временом и мотивисаношћу.


Сви чланови Секције за превенцију имају право на доступност свих информација које се тичу могућности унапређивања стручних компетенција, као и на партиципацију у истим, те апсолутну једнакост.

Секција за превенцију трудиће се да обезбеди најадекватније услове за реализацију свих активности предвиђених годишњим програмом активности.

Састанци чланова Секције за превенцију биће организовани два пута годишње, у форми округлог стола или стручне едукације, у оквиру којих ће члановима бити понуђен сет одређених активности за унапређење персоналних и професионалних квалитета и стручних компетенција, као и дата могућност да искажу задовољство и слагање или незадовољство и неслагање са одређеним ситуационим или системским тенденцијама у датом времену.

Секција за превенцију поштоваће мишљење и став сваког свог члана и у изворном облику прослеђивати органима управљања у Друштву дефектолога Србије.

Стручни рад Секције је јаван и транспарентан.

Сви дипломирани специјални педагози који до сада нису попунили приступницу могу то учинити електронским путем или се могу обратити координатору Секције путем е-поште prevencija@defektolozisrbije.org.


С' поштовањем

Председник Секције
Николић НебојшаОбавештења

Jaвне расправе о предлогу Нацрта Закона о Заштитнику права детета

Поштоване колегинице и колеге,

Од данас па до 17.6.2019. године одржаће се низ јавних расправа о предлогу Нацрта Закона о Заштитнику права детета.

Предлогом Нацрта Закона професије дефектолога и специјалног педагога су изузете у опцијама за избор у звање Заштитника права детета, односно помоћника Заштитника. Целу вест и предлог Нацрта Закона можете погледати на линку www.savetzapravadeteta.gov.rs.

Сматрам да имамо дужност, професионалну обавезу и моралну одговорност да адекватно реагујемо и укажемо на овај пропуст.

На јавној расправи у Новом Саду у петак 07.6.2019. лично ћу узети учешће, а остале колеге које би могле да учествују на јавним расправама у Крагујевцу, Новом Пазару и Нишу молим да се јаве путем мејла секције што пре, ради договора и детаља.

Мејл секције је prevencija@defektolozisrbije.org.

Унапред се захваљујем свима и молим сваког од вас да се укључите у ове активности у складу са својим личним и професионалним могућностима и вољом.


С' поштовањем
Николић Небојша, председник Секције

Пријава за стручне посете у Хрватској и Словенији

Поштоване колегинице и колеге,

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања организоваће стручне посете одгојним домовима у Хрватској, на острвима Црес и Мали Лошињ, као и васпитном центру у Постојни у Словенији. Такође, обилазак Центра за одгој и образовање Карловац је известан.
Како ће ово бити петодневни излет са три дана боравка на острвима на мору, предвиђена је и посета националном парку Триглав и Бохињском језеру у Словенији, у оквиру које ће бити реализована и радионица изградње капацитета за тимским радом.

Пријаве заинтересовани могу послати на мејл Секције prevencija@defektolozisrbije.org.

Посете су предвиђене за последњу недељу августа или трећу недељу септембра.

Стручна посета овим установама подразумева и најмање три сата стручног радног ангажовања у директном раду са корисницима у установама које буду посећене, на дневном нивоу.

Трошкови путовања и смештаја биће покривени и за пријављене учеснике бесплатни.

С' поштовањем
Николић Небојша, председник Секције

Конференција "Загонетке детињства - рана интервенција кроз искуства"

Поштоване колегинице и колеге,

у току је пријава за међународну конференцију "Загонетке детињства - рана интервенција кроз искуства", која ће се одржати у Новом Саду, 07.6.2019.године од 16 - 20 часова.

Врхунски панелисти, угодан амбијент и прегршт излагача дидактичких средстава на штандовима.

Детаљи су доступни на линку http://vitezoviosmeha.weebly.com/medjunarodna-konferencija-zagonetke-detinjstva---rana-intervencija-kroz-iskustva.html.

С' поштовањем
Николић Небојша, председник Секције

Посете специјалним школама и центрима у Републици Словенији и Републици Хрватској

Поштоване колегинице и колеге,

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања организује стручне посете специјалним школама и центрима у Републици Словенији и Републици Хрватској.
Посете ће бити реализоване у Птују, Дорнави, Велењу, Игу, Љубљани и Чрномељу у коме ће се присуствовати и локалном фестивалу. У Хрватској посета ће бити реализована Центру за одгој и образовање Карловац. Покривени су трошкови путовања и смештаја.

Полазак из Новог Сада у четвртак, 23.маја, повратак 26.маја у послеподневним часовима.
Пријаве путем е-поште prevencija@defektolozisrbije.org

С' поштовањем
Николић Небојша, председник Секције

Стручне посете установама у Хрватској и Словенији

Поштовани специјални педагози,

Секција за превенцију организује путовање са циљем стручне посете установама у Хрватској и Словенији.
Дана 15.-16.4.2019.године биће организоване посете:
Центру за пружање услуга у заједници Дугаве, Загреб,
Центру за одгој и образовање Дубрава, Загреб,
Центру за рехабилитацију Мали дом, Загреб,
Центру за одгој и образовање "Томислав Шпољар", Вараждин,
Специјална школа Птуј,
Специјални завод Дорнава.

Посета ће бити реализована у циљу размене стручних знања и искустава, те сагледавања и анализирања могућности стручних иновација.

Секција ће покрити трошкове путовања и смештаја учесника.

Полазак је 15.4. у 06:15 часова из Новог Сада, повратак 16.4. до 23:30 часова.

Пријаве су отворене за све чланове Секције путем мејла prevencija@defektolozisrbije.org.

С' поштовањем
Координатор Секције

Kонференцијa "Поремећаји у понашању-искуствене перспективе"

Поштоване колегинице и колеге,

позивамо вас да узмете учешће на међународној конференцији "Поремећаји у понашању-искуствене перспективе", која ће се одржати 10.маја 2019.године у Новом Саду. Детаљне информације путем мејла Секције за превенцију prevencija@defektolozisrbije.org.

Број места је ограничен, зато пожурите са пријавама.

Мандатни програм и Годишњи програм рада и план активности секције

Објављени су Мандатни програм секције и Годишњи програм рада и план активности секције за превенцију и третман поремећаја понашања. Документа можете погледати у прилогу објаве.

Мандатни програм секције Годишњи програм рада и план активности секције

СПЕЦИЈАЛНИ ПЕДАГОГ: Професија неопходна успешном образовном систему

"Јучерашњи дан за специјалне педагоге мачванског и ваљевског округа био је више од обичног. После дужег низа година сви су били на окупу. Сусрет колегиница и колега из Ваљева, Богатића, Шапца и Сремске Митровице догодио се у Основној школи "Свети Сава" у Шапцу, а на иницијативу координатора Секције за превенцију и третман поремећаја понашања у Друштву дефектолога Србије Небојше Николића. Запослени у Центрима за социјални рад наведених општина, Дневним боравцима, Казнено поправним заводима, школама и хуманитарним организацијама окупили су се око иницијативе новосадског колеге да се стручни позив и професионални интегритет оплемене квалитетно и на проактивне начине..."

Комплетан текст је доступан на сајту https://www.kurir.rs/vesti/osi-informator/3219203/specijalni-pedagog-profesija-neophodna-uspesnom-obrazovnom-sistemu.

Конференција "Процена психопатологије код деце предшколског и млађег школског узраста"

Поштовани специјални педагози, колегинице и колеге,

16.марта 2019.године у "Play" центру у Новом Саду биће одржана квалитетна едукација на тему "Процена психопатологије код деце предшколског и млађег школског узраста". Секција за превенцију Вас позива да узмете учешће у едукацији.
Котизација за обуку износи 5.000,00 динара, а Секција је у могућности да за двоје пријављених специјалних педагога омогући 50% нижу цену путем спонзорисања исте.
Детаље обуке можете погледати на линку http://playcentar.rs/seminar-procena-psihopatologije-dece-predskolskog-i-rano-skolskog-uzrasta/?fbclid=IwAR1m5yD522CRYNwLpSKgpwItjSCE-pbLSivnXXJ6qS2UlxrSWXOQxah7DGo.

Пријаве послати до четвртка на мејл nebojsanikolic10@gmail.com.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша

Детаљније

Састанци Секције

Поштовани специјални педагози,

Обавештавамо вас да су заказани састанци специјалних педагога за месец март и април:
11.3.2019. у 14 часова у Шапцу,
13.3.2019. у 15 часова у Крагујевцу и у 18:30 часова у Краљеву,
14.3.2019. у 08:30 часова у Крушевцу, у 11:30 часова у Јагодини и у 14:30 часова у Пожаревцу,
15.3.2019. у 17:30 часова у Београду,
12.4.2019. у 18 часова у Нишу,
22.4.2019. у 13 часова у Неготину,
24.4.2019. у 14 часова у Прибоју,
26.4.2019. у 14 часова у Новом Пазару.

Дневни ред састанака, као и друге детаље, заинтересовани специјални педагози могу добити путем мејла Секције prevencija@defektolozisrbije.org.

Састанак Секције у Чачку, Вршцу и Зрењанину је у поступку припреме, па ће обавештење о овим састанцима бити накнадно постављено.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша

Ревидирање списка чланова Секције

Поштоване колегинице и колеге,
У току је ревидирање списка чланова Секције за превенцију и третман поремећаја понашања.
Како бисмо били што ефикаснији у процесу ревидирања, молим све који поседују информације о колегама специјалним педагозима и њиховим садашњим професионалним позицијама, да нам исте учине доступним ради евиденције у бази чланова.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша