СЕКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И ТРЕТМАН ПОРЕМЕЋАЈА ПОНАШАЊА

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања

Секција за превенцију и третман поремећаја понашања постоји од оснивања Друштва дефектолога Србије.

Примарни назив, Секција за превенцију и ресоцијализацију био је усклађен са називом образовног прифила на студијама Дефектолошког факултета, док је са променом назива образовног профила и сам назив Секције промењен.

Стручни рад Секције реализован је годинама уназад на различите начине; путем састанака на локалном и нивоу окружних организација, путем ангажовања повереника, окупљања и сусрета на годишњем скупу Дани дефектолога, у оквиру студијских путовања.

Секција за превенцију окупља специјалне педагоге запослене у системима образовања, здравствене и социјалне заштите, правосуђа, локалним управама те у приватном сектору.

Визија Секције за превенцију јесте континуирано и одмерено деловање, популаризација стручног профила и стручних и професионалних капацитета стручњака из области специјалне (социјалне) педагогије у домену стручне јавности, те актуализација стручних могућности специјалних педагога у индивидуалном, групном и системском превентивном и корективном раду са децом, младима и одраслима – са и без поремећаја у понашању.

Сви дипломирани специјални педагози који су вољни да се укључе у рад Секције, могу то учинити на више начина:
- изношењем предлога за унапређење позиција стручног профила у различитим секторима,
- понудом конкретних идеја и предлога,
- активном партиципацијом у промоцији стручног профила,
- предлозима и учешћем у организацији стручних едукација (акредитованих и неакредитованих),
- организацијом и реализацијом стручних посета установама у земљи и региону,
- организацијом и реализацијом студијских путовања,
- писањем и објављивањем чланака о активностима из домена стручног и практичног рада – утицањем на друштвену свест и јавно мњење,
- партиципацијом у понуђеним активностима у складу са својим интересовањима, временом и мотивисаношћу.


Сви чланови Секције за превенцију имају право на доступност свих информација које се тичу могућности унапређивања стручних компетенција, као и на партиципацију у истим, те апсолутну једнакост.

Секција за превенцију трудиће се да обезбеди најадекватније услове за реализацију свих активности предвиђених годишњим програмом активности.

Састанци чланова Секције за превенцију биће организовани два пута годишње, у форми округлог стола или стручне едукације, у оквиру којих ће члановима бити понуђен сет одређених активности за унапређење персоналних и професионалних квалитета и стручних компетенција, као и дата могућност да искажу задовољство и слагање или незадовољство и неслагање са одређеним ситуационим или системским тенденцијама у датом времену.

Секција за превенцију поштоваће мишљење и став сваког свог члана и у изворном облику прослеђивати органима управљања у Друштву дефектолога Србије.

Стручни рад Секције је јаван и транспарентан.

Сви дипломирани специјални педагози који до сада нису попунили приступницу могу то учинити електронским путем или се могу обратити координатору Секције путем е-поште prevencija@defektolozisrbije.org.


С' поштовањем

Координатор Секције
Николић НебојшаОбавештења

СПЕЦИЈАЛНИ ПЕДАГОГ: Професија неопходна успешном образовном систему

"Јучерашњи дан за специјалне педагоге мачванског и ваљевског округа био је више од обичног. После дужег низа година сви су били на окупу. Сусрет колегиница и колега из Ваљева, Богатића, Шапца и Сремске Митровице догодио се у Основној школи "Свети Сава" у Шапцу, а на иницијативу координатора Секције за превенцију и третман поремећаја понашања у Друштву дефектолога Србије Небојше Николића. Запослени у Центрима за социјални рад наведених општина, Дневним боравцима, Казнено поправним заводима, школама и хуманитарним организацијама окупили су се око иницијативе новосадског колеге да се стручни позив и професионални интегритет оплемене квалитетно и на проактивне начине..."

Комплетан текст је доступан на сајту https://www.kurir.rs/vesti/osi-informator/3219203/specijalni-pedagog-profesija-neophodna-uspesnom-obrazovnom-sistemu.

Конференција "Процена психопатологије код деце предшколског и млађег школског узраста"

Поштовани специјални педагози, колегинице и колеге,

16.марта 2019.године у "Play" центру у Новом Саду биће одржана квалитетна едукација на тему "Процена психопатологије код деце предшколског и млађег школског узраста". Секција за превенцију Вас позива да узмете учешће у едукацији.
Котизација за обуку износи 5.000,00 динара, а Секција је у могућности да за двоје пријављених специјалних педагога омогући 50% нижу цену путем спонзорисања исте.
Детаље обуке можете погледати на линку http://playcentar.rs/seminar-procena-psihopatologije-dece-predskolskog-i-rano-skolskog-uzrasta/?fbclid=IwAR1m5yD522CRYNwLpSKgpwItjSCE-pbLSivnXXJ6qS2UlxrSWXOQxah7DGo.

Пријаве послати до четвртка на мејл nebojsanikolic10@gmail.com.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша

Детаљније

Састанци Секције

Поштовани специјални педагози,

Обавештавамо вас да су заказани састанци специјалних педагога за месец март и април:
11.3.2019. у 14 часова у Шапцу,
13.3.2019. у 15 часова у Крагујевцу и у 18:30 часова у Краљеву,
14.3.2019. у 08:30 часова у Крушевцу, у 11:30 часова у Јагодини и у 14:30 часова у Пожаревцу,
15.3.2019. у 17:30 часова у Београду,
12.4.2019. у 18 часова у Нишу,
22.4.2019. у 13 часова у Неготину,
24.4.2019. у 14 часова у Прибоју,
26.4.2019. у 14 часова у Новом Пазару.

Дневни ред састанака, као и друге детаље, заинтересовани специјални педагози могу добити путем мејла Секције prevencija@defektolozisrbije.org.

Састанак Секције у Чачку, Вршцу и Зрењанину је у поступку припреме, па ће обавештење о овим састанцима бити накнадно постављено.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша

Ревидирање списка чланова Секције

Поштоване колегинице и колеге,
У току је ревидирање списка чланова Секције за превенцију и третман поремећаја понашања.
Како бисмо били што ефикаснији у процесу ревидирања, молим све који поседују информације о колегама специјалним педагозима и њиховим садашњим професионалним позицијама, да нам исте учине доступним ради евиденције у бази чланова.

С' поштовањем

Координатор Секције
Николић Небојша